Nyelvparádé

A tánc a test nyelve

2016. április 28. - Hutyi

A táncosok azt mondják, hogy a lélek minden rezdülését, a legcizelláltabb érzelmeket is ki lehet fejezni az emberi test mozgásával. Elmondható minden gondolat, sőt még gondolattá nem formálódott sejtések és benyomások is. Megmutathatóak a tudattalan mélyén lüktető, felismerésre váró, szunnyadó félelmek és szörnyecskék vagy éppen kipattanásra készülő virágbimbók, burjánzásra kész csodás életcsírák.

12074796_m.jpg

Tánc nélkül lehet élni, de nem érdemes. A zene és a testmozgás összefonódása, a mozdulatok harmóniája egyedülálló módon képes harmonizálni testben és lélekben is azt, aki csinálja, és azt is, aki nézi. A tánc kiváló eszköz a testtudat fejlesztésére, de csodálatosan alkalmas arra is, hogy előhívja az ember lelke mélyéből a sejtekben kódolt ősi tudást nőiségről és férfiasságról, anyaságról, túlélésről, fejlődésről, harcról…

Nem véletlenül jelölték ki az érintettek a tánc világnapját (április 29.), amely arra kívánja felhívni a világ figyelmét, hogy senki ne hagyja ki az életéből ezt a csodás eszközt. Minden nép kultúrájának szerves része a tánc, ugyanúgy jelen van szertartások, mint ahogy ünnepek során. A népzene hangzása és a néptánc látványvilága legalább annyit elárul annak jellegzetességeiről, mint a költészet vagy a népművészet egyéb ágai.

Neked mennyire része az életednek a tánc? Tanultad vagy ösztönösen csinálod? Mit gondolsz, milyen hatással van a testedre és a lelkedre? Mely fajtáit űzöd? Vonzónak találod annak a népnek a zenéjét és táncait, amelynek a nyelvét tanulod?

Nekünk meggyőződésünk, hogy könnyebb egy nyelvet megtanulni, ha megpróbálod megérteni vagy legalábbis megközelíteni a hozzá tartozó nép lelkületét. És mi lenne erre alkalmasabb, mint az adott nép zenéit hallgatni, táncait táncolni? Legyen az autentikus népzene vagy éppen aktuális stílus, mindenképpen megnyit téged is a befogadásra, elsuttogja a titkokat...

Ha úgy döntesz, hogy beiratkozol egy salsa- vagy tangótanfolyamra, elmész a táncházba szirtakit járni, beállsz a sörfesztiválon a német körtáncba, a polkát vagy a tarantellát tanulmányozod, netán éppen hastánccal kívánod ébresztgetni a nőiségedet, fél füllel figyelj a zenékben elhangzó szövegekre, hiszen az egyik leghatékonyabb módszer a zenés szövegtanulás!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvparade.blog.hu/api/trackback/id/tr828669898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása