Nyelvparádé

Könyvajánló: Működő memóriatechnikák nyelvtanulóknak

2016. január 23. - Hutyi

Tölgyesi Zsuzsa könyve teljesen új megközelítést alkalmaz a nyelvtanulás – és amúgy mindenféle memorizálást igénylő tanulási folyamat – terén. Sajnos az elmúlt jó pár évben az iskolarendszer nem arról volt híres, hogy megtanította volna a nebulóknak a tanulás folyamatát, sokkal inkább a számonkéréssel volt elfoglalva, és az senkit nem érdekelt, hogy erre az alanyok hogyan készülnek fel.

31799113_m.jpg

Abból a szempontból ez nem gond, hogy mindannyiunknak máshogy jár az agya, így akkor járunk a legjobban, ha saját tanulási technikánkat magunk alakítjuk ki. De ehhez előbb szakítanunk kell a rossz berögződésekkel, majd képessé kell válnunk arra, hogy kitárjuk a kreativitásunkat. Ezzel szemben a legtöbben „magolunk”, vagyis megértés és „tapadási környezetbe való elhelyezés” nélkül, a levegőben fityegő információkat próbálunk a memóriánkba ragasztani. Az a rossz hír, hogy ez nem csak borzasztóan unalmas és fárasztó, hanem rendkívül kevéssé hatékony is. 

Tölgyesi Zsuzsa – aki évtizedek óta nyelvtanár, nyelviskolai szakmai vezető, igazgató, coach, és számtalan tapasztalatát sűrítette ebbe a kötetbe – arra hív fel, inspirál, és ahhoz ad a kezünkbe eszközöket, hogy dobjuk le a rabláncainkat. Ne higgyünk tovább abban, hogy nyelvet tanulni nehéz és verejtékes munka, bátran vegyük a kezünkbe a sorsunkat, és tegyük élvezetessé a folyamatot!

Kezdetben apró, de annál meglepőbb változtatásokkal kezdjük el az átalakulást: tanuljunk más környezetben, más forrásból, más társaságban (vagy egyedül, ha eddig társaságban tettük), vagyis mozduljunk ki a holtpontról. Apránként végighaladva a könyvön, élvezve annak lendületes és könnyed humorral átitatott stílusát, molyoljuk végig a felajánlott memóriajavítási technikákat, próbáljuk ki őket, majd válasszuk ki azokat, amelyek hozzánk illenek!  Az író beavat bennünket az agyunk és idegsejtjeink működésének rejtelmeibe, az ezekkel kapcsolatban végzett pszichológiai tesztek és kísérletek bemutatásával kézenfekvő és logikus utat kövez ki az alternatív módszerek megértéséig és elfogadásáig. 

A tanulási módszerek, amelyeket minden esetben forrásokkal és indoklással nyújt át nekünk, izgalmas és élvezetes folyamattá teszik a szótanulást vagy bármely memoritert, és összességében fokozatosan átalakítják a gondolkodásunkat, a problémamegoldó készségünket is. 

A könyv témájához kapcsolódó feladatokat és érdekességeke találunk a www.mukodomemoria.hu oldalon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvparade.blog.hu/api/trackback/id/tr298304850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása