Nyelvparádé

Tavaszi nyelvzsongás

2016. február 25. - Hutyi

Kicsit korán jött ugyan, de ki bánja: lassan virágba borulnak az aranyesők, teli torkukból dalolnak a madarak, még a legszkeptikusabbak se tagadhatják le, hogy itt a tavasz! Vége a befordulásra és elmélkedésre szánt rövid időszaknak, ahogy a természet éled, az embernek is illik aktivizálnia magát.

Tehát rázd meg magad, és frissítsd fel a nyelvtudásod, porold le a fejedben tárolt értékes idegen nyelvű szavakat, kifejezéseket és nyelvtani szabályokat! Mivel ilyenkor a tavaszi fáradtság még bejátszhat, most nem gondolunk nagyon komoly dolgokra, csak olyan játékos és rövid feladatokra, amelyekkel könnyedén megbirkózhatsz.

15002822_m.jpg

Lássunk néhány ötletet, hogyan indítsd be a tavaszi nyelvzsongást!

7 apró lépés, hogy napról napra közelebb kerülj a magabiztos nyelvtudáshoz

Alap a Quizlet és az Anki. Ezekben beállíthatod a kérdéssor hosszát, összehasonlíthatod az eredményeidet, vagy versenyezhetsz saját magaddal. Bővebben itt és itt olvashatsz ezekről.

A reggeli kávé közben nézz körül és mondd el a körülötted található tárgyak nevét. Ha nem tudod, ragassz rájuk post-itet a neveikkel, ha ez túl alap, akkor mondj a tárgyakkal és/vagy egyéb látott dolgokkal egy-egy mondatot (pl. az időjárásról)!

Ebédszünetben a gépednél ülve nézz és hallgass a Youtube-on olyan számokat, amelyek feliratozva vannak! Ha késznek érzed magad, nézd végig felirat nélkül is, és igyekezz minél több mindent megérteni! Ha kedved van, írd le, majd hasonlítsd össze az eredeti dalszöveggel!

Ha nem vagy zenerajongó, válassz a TED-en olyan rövid videószösszeneteket, amelyek felkeltették az érdeklődésedet! Itt is használd a feliratot, ha kell!

Ha elmész vásárolni, magadban játszd el azt, hogy külföldön vagy! Képzeld el, hogy mit mondanál egy eladónak, ha segítséget kérnél! Olvasd végig a termékek idegen nyelvű ismertetőit a csomagolásokon, sorold a dolgok, áruházi osztályok neveit, kapcsolódó igéket, vagy mondj egy-egy mondatot az egyes cikkek felhasználásával kapcsolatban!

A buszon zötykölődve keresd meg a telefonodon az 5perc Angol oldalát, és hallgass meg egy rövid hanganyagot! Más eszközön is eléred ezt a nagyszerű oldalt, így – bár csak angolosoknak szól – használd ki a lehetőségeket, amelyeket nyújt számodra!

Ebéd közben képzeld el, hogy ha olyasvalaki ülne veled szemben, akivel nagyon szeretnél találkozni (külföldi színész, zenész, politikus, író, költő vagy egyéb híres ember)! Hogyan kezdenél beszélgetésbe vele?

Ha mindennap foglalkoztál 5 percet a nyelvtanulással, máris közelebb jutottál az elérendő célodhoz. Jövő héten kezdheted elölről ugyanezeket a gyakorlatokat, vagy módosíthatod őket attól függően, hogy épp merre jársz, hol kávézol. Lehet, hogy egy-egy napi gyakorlás nem tűnik nagy előrelépésnek, de ha kitartó vagy, egy hónap alatt már érezhető lesz a fejlődésed.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvparade.blog.hu/api/trackback/id/tr38418790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása