Nyelvparádé

A legantiszociálisabb közösségi rendezvény: Silent Reading Party

2016. július 29. - Hutyi

Egyszerre polgárpukkasztás, fricska a XXI. század által kijelölt fejlődési irányoknak, az elektronikus kütyük antiszocializáló hatásának, alternatív iránymutatás a minden-infó-az-enyém-mégsem-tudok-semmit nemzedéknek.

woman-945427_1280.jpg

De mégis mi történik egy Silent Reading Party-n (azaz Csendben Olvasós Bulin)? Semmi. Jó esetben tényleg semmi, csak a lapozás surrogását hallani. A szervezők feladata mindössze annyi, hogy biztosítsanak egy termet, tele ülőalkalmatosságokkal és érthetően elmagyarázzák a résztvevőknek a szabályokat:

Eljössz.

Hozod a könyved.

Leülsz csendben, nem köszönsz, nem beszélsz, nem élsz társadalmi életet.

Kikapcsolsz minden kütyüt, ami zajkeltésre alkalmas.

Olvasol.

Hazamész.

A SRP tényleg csak ennyi volna? Gondolj bele, mondd ki újra: tényleg CSAK ennyi, és ez rengeteg. A legtöbb ember azért nem olvas, mert képtelen időt szakítani vagy megfelelően nyugodt körülményeket találni az olvasáshoz. A munka, a család, a gyerekek, az állandóan bekapcsolt elektronikus eszközök keltette zajok vagy a zavaró jelzések teljesen kiszorították az életünkből az elmélyült jelenlét élményét. A tévé és a mozi látványos képei pedig megfojtották a belső kameránkat, amely olvasás közben utolérhetetlen belső világot varázsol lelki szemeink elé.

És miért kell ehhez egy parti? Azért, hogy érezd, ez egy különleges alkalom, amire érdemes időt szánnod. Hogy a családod tiszteletben tarthassa, hogy nemcsak leülsz olvasni, hanem részt veszel egy közösségi olvasó rendezvényen. És persze nem szabad megfeledkezni az esemény flashmob-jellegéről sem, amellyel azt üzenjük a világnak: az olvasásnak, a papír alapú könyveknek, az elmélyülésnek, a betűknek helyük van az életünkben! A világ szegényebb lenne ezek nélkül!

Persze nem szándékozzuk az olvasást, az olvasó embert múzeumba zárni, a mozgalom célja az, hogy mindezek a világ leghétköznapibb jelenségei legyenek.

Ha fontosnak érzed a kezdeményezést és csatlakozni szeretnél, gyere ki a Nyelvparádéra szeptember 9-én, és ülj le velünk 16.30-tól 17.30-ig a Millenáris D épületének galériáján egy óra csendes olvasásra!

Addig is, hogy mindenről értesülj, csatlakozz a facebookon is az eseményhez!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvparade.blog.hu/api/trackback/id/tr238921508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása