Nyelvparádé

A szabadság mámora

2016. június 20. - Hutyi

Tavaly volt 130 éve, hogy július 17-én Franciaország ajándékaként a New York-i szabadság-szobor az Egyesült Államokba érkezett. A hölgy – akit megdöbbentő méretei és népszerűsége is a különlegességek közé sorol – teljes neve: A szabadság vezeti a népet, az ajándékozás alkalma pedig a Függetlenségi Nyilatkozat elfogadásának (1776) századik évfordulója lett volna. Sajnos a XIX. század zavaros politikai viszonyai között az évfordulót lekésték, és a szobor koncepciója is többször változott, de nem véletlen, hogy a témája az lett, ami.

29227057_m.jpg

Amerika a szabadság hazája, etnikai, kulturális, politikai és gazdaság téren egyaránt, amelyre minden állampolgára rendkívül büszke. A mozgás, önérvényesítés, a kommunikáció, a tanulás igazi szabadságához azonban nyelvtudás kell, ez nem is lehet kérdés.

A nyelvtudás lehetővé teszi, hogy külföldön tanulhasd ki magas szinten a választott szakmádat, vagy oda menj gyakorlatra, esetleg ösztöndíjas továbbképzésre, és persze elképzelhetetlen, hogy – akár átmenetileg – külföldön vállalj munkát, ha nem bírod magabiztosan a választott ország nyelvét. 

Jól tudni egy-két nyelvet akkor sem fölösleges, ha nyaralni vagy világot látni mész külföldre. Igaz ugyan, hogy a turistáknak szóló látványosságok környezetében sok nyelven kínálják a tudást, de ez minket úgyis csak annyiban érint, hogy választhatunk, hogy mely általunk megtanult nyelven fogadjuk be az információt. Hiszen a mi nyelvünk annyira ritka, hogy szinte esélytelen, hogy külföldön magyar brosúrákba vagy múzeumi feliratokba botoljunk.

A nyelvtudás adta szabadság akkor érvényesül a legjobban, ha külföldön járva ki akarunk kissé szakadni a „turista létből” és egy kis elvegyülésre vágyunk, vagy éppen arra, hogy belássunk a külföldieknek állított színfalak mögé. Nincs csodásabb dolog annál, mint ha utazásaink során a helyiekkel saját nyelvükön tudunk szóba elegyedni. Biztonságot is nyerhetünk a nyelv birtoklása által, hiszen ha eltévedünk, valamit keresünk, sokkal nagyobb eséllyel fognak tudni útmutatást adni számunkra, ha a hazájuk nyelvén szólunk az utca embereihez.

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvparade.blog.hu/api/trackback/id/tr998824426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása