Nyelvparádé

Citius, altius, fortius - Rióban randevúzik a fél világ

2016. május 18. - Hutyi

Kereken 120 éve volt az első újkori olimpia, amelyet több mint 1500 év kihagyással az ókori olümpiai játékok után kezdtek újra szervezni. Idén is lesznek játékok, ráadásul rendhagyó lesz a helyszín: az ünnepi évfordulós sporteseményt első ízben Dél-Amerikában, közelebbről Rióban rendezik meg.

Egészen biztosan emlékezetes esemény lesz, hiszen az utolsó pillanatban 27%-kal bővülő büdzsé mellett több mint 70 ezer önkéntes segítségével hozzák tető alá a rendezvényt.

22453981_m.jpg

Mindannyian tudjuk, hogy az olimpia nemcsak a sport és a sportolók ünnepe, hanem a nemzetközi kapcsolatoké is. Az ókorban feltalált, az újkorban újjá született sportesemény célja az volt, hogy összehozza a nemzeteket egy politikától független platformon, s négyévente biztosítson néhány olyan hetet, amikor mindenki a sportra figyel.

Bábel Rióban

A címben említett jelmondat tükrözi az olimpia szellemiségét: "gyorsabban, magasabbra, erősebben", azaz nem a versengés a fontos, hanem hogy minél nagyobb teljesítményt hozzanak ki magukból a sportolók. 

Ezt a nagyszabású sporteseményt nem nagyon lehetne óramű pontossággal megszervezni és lebonyolítani, ha nem állnának rendelkezésre minden alkalommal önkéntesek tízezrei. Az önkénteseket is nemzetközi jelentkezők közül válogatják több lépcsőben (a riói olimpia esetében eddig 240 ezer pályázat érkezett be). El tudod képzelni, micsoda Bábel tornya lehetne ez, ha a jelentkezők nem rendelkeznének a megfelelő nyelvtudással?

Tedd a szívedre a kezed: te zavarba jössz már attól is, ha egy külföldi útbaigazítást kér a városodban? Vagy gond nélkül tudsz válaszolni a turisták kérdéseire?

Nemsokára itthon is...

Most pedig érezd át a nagyszerűségét annak, hogy fiatalok indulnak meg világszerte, hogy a világ minden tájáról érkező sportoló csapatokat szolgálják ki egy nemzetközi stáb részeként! Ez nemcsak egy elképesztően izgalmas kihívás, de kiváló ismerkedési és nagyszerű nyelvgyakorlási lehetőség is (soha ennyi akcentust nem fogsz hallani együtt más helyen). Ehhez nemcsak bátorság, hanem kiváló nyelvtudás is kell!

Hamarosan itthon is lesz hasonlóra lehetőség, nem is egy, még ha ennél sokkal kisebb formátumban is. Hazánkban rendezik jövőre az úszó világbajnokságot (Budapest és Balatonfüred, július 10-14.), továbbá nálunk kerül megrendezésre a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpia is (Győr, július 23-30.). 

Nos, vállalod az önkéntességet? Tegyél már most azért, hogy a jelentkezéskor megfelelő nyelvtudással rendelkezz!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvparade.blog.hu/api/trackback/id/tr348727428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása