Nyelvparádé

Anki: a bölcsek köve a nyelvtanulás területén

2016. január 04. - Hutyi

Amióta forgalomba került ez az eszköz, a nyelvtanulásban érintettek minden fórumon áradoznak róla. Kérdezhetnénk, hogy mit tud egy program jobban, mint a szótárfüzet vagy a szótanuló kártyák. Hiszen van, aki akkor tanul meg egy szót, ha leírja, más inkább akkor, ha kimondja (ismételgeti). Ezeket és persze az agymunkát sem tudja átvenni egy alkalmazás, akármilyen okos is.

760348_l.jpg

Az Anki egy – nem mellesleg minden létező okoskütyüre letölthető – program, amelyet azért fejlesztettek, hogy a segítségével hatékonyabban tanuljunk. A hatékonyság két paraméter mellett fokozható: vagy adott idő alatt több szót tanulunk meg, vagy másik adott idő alatt kevesebbet felejtünk el. Az Anki mindkét területen jó barát.

Hogyan lehet fokozni a tanulás hatékonyságát és csökkenteni a felejtés arányát? Egyrészt érdemes kihasználni a képi memóriánkat, vagyis az agyunknak azt a képességét, hogy képeket jobban megjegyez, mint szavakat. Ezt szolgálja, hogy az Ankiban egyedileg állíthatjuk össze saját szókártyáinkat.

Másrészt nem szabad elfeledkezni arról, hogy a tanulás során először a rövid távú memóriába kerülő információkat idővel áttessékeljük a hosszú távú emlékezetbe. Erre szolgál az SRS (spaced repetition system), amely bizonyos időközönként az emlékezetünkbe idézi az adott dolgot (nyelvtanulás esetén az adott szót), így hozzájárulva annak rögzüléséhez.

A rövid távú memória kiejti az új adatot, ha 15 másodpercen belül nem ismételjük el, majd 2 percen belül újra nem vesszük elő, stb.. Érdemes kipróbálni, ha új társaságba kerülünk, és több mindenkivel bemutatkozunk egymásnak: egy adott ember nevét idézzük fel a bűvös időhatárokon belül, majd figyeljük meg, hogy sikerült-e megjegyeznünk, míg a többiekét lazán elfelejtettük.

A nagy ötlet – amely a program hatékonyságát adja – abban áll, hogy az Anki megjegyzi, hogy mely szót mennyi időnként kell elénk hoznia a szótanulás során ahhoz, hogy jól megragadhasson az emlékezetünkben. Napi 20 perces használat mellett rendkívül hatékonnyá tehetjük a szótanulást, miközben a felejtési arányt is minimalizálhatjuk. Nem mellesleg: ha többé nem lesz sziszifuszi munka a szótanulás, akkor nem is fogjuk utálni annyira, nem igaz?

A folytatásban további részleteket árulunk el az Ankiról!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvparade.blog.hu/api/trackback/id/tr298236714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása