Nyelvparádé

Kinek kell a papír? - Házasságról, nyelvvizsgáról…

2015. szeptember 29. - Hutyi

„– Mi a közös a házasságban és a nyelvvizsgában?

– Az, hogy a papír nem számít.”

Nemrég hallottam ezt a viccet egy volt egyetemi csoporttársamtól, és meg kell mondjam, nem tudtam őszintén nevetni. A házassággal kapcsolatos kérdéseket most nem firtatnám, a nyelvvizsgáról azonban érdemes elgondolkodni.

shutterstock_280707071.jpg

Csak a tudás a fontos?

A legtöbben sajnálják mind az időt, mind a pénzt egy nyelvvizsgára. Szerintük a papír nem számít, csak a tudás a fontos. A munkáltatók az állásinterjún úgyis letesztelik az önéletrajzban feltüntetett nyelvtudást, tehát felesleges még egy vizsgán görcsölni!

Ez azonban nem mindig van így. A multinacionális cégek például senkit sem vesznek fel nyelvvizsga nélkül, sajnos akkor sem, ha az illető tökéletesen beszéli a nyelvet. Tanár sem lehet senki végzettség nélkül, még akkor sem, ha minden adottsága megvan hozzá.

Mire jó még a papír?

Azok, akik csak a tudásra esküsznek, még egy dolgot elfelejtenek. Ma Magyarországon a diploma feltétele legalább egy középfokú nyelvvizsga. Intézménytől és szaktól függően a követelmény akár több nyelvvizsga is lehet, de egy mindenképpen szükséges.

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy túl későn eszmélnek, már nincs idejük felkészülni a nyelvvizsgára, pénzük sincs rá, a tanfolyamok is drágák, így a diplomájuk átvétele akár több évet is csúszhat. Ez, lássuk be, szintén nem szimpatikus a munkáltatók számára.

Milyen lehetőségek vannak?

Azok számára, akiknek csak a diplomájukhoz kell a nyelvvizsga, jelenleg a legjobb lehetőség a Diplomamentő tanfolyam.

A képzés ingyenes, így ez azoknak is jó választás, akiket esetleg a pénz tartott vissza. A tanfolyamok több városban, több nyelven, más-más óraszámban indulnak attól függően, kinek mire van szüksége.

A legfontosabb, hogy csak azok jelentkezzenek, akik tényleg komolyan gondolják a tanulást, van ugyanis egy kis rizikó. Ha nem sikerül a nyelvvizsga, esetleg túl sokat hiányoztok, a tanfolyam díját vissza kell fizetni. A Diplomamentő tanfolyam tehát valóban egy egyedülálló ingyenes lehetőség, aki azonban nem gondolja komolyan, pórul járhat.

Természetesen egy öt éves középfokú nyelvvizsgáról szóló papír nem garantál valódi nyelvtudást, ezt a munkáltatók is tudják. Vannak azonban olyan helyzetek az életben, amelyekben a nyelvvizsga igenis elengedhetetlen kellék. A papír tehát igenis fontos, nyelvvizsga esetében legalábbis biztosan. A házasságról majd egy másik bejegyzésben…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvparade.blog.hu/api/trackback/id/tr767866190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.09.30. 17:12:47

Arányaiban nagyon kevesen vesznek részt sajnos a diplomamentő programban. Ami viszont elgondolkodtató, hogy aki részt vesz, azoknak 90 %-ban sikerül. Persze lehet,hogy a programban csupa nyelvi zseni vesz részt, de valószínűbb, hogy már gyenge teljesítményre is megadják a nyelvvizsgát.
Tehát valós nyelvtudás továbbra sincs, de a kormány kipipálhatja, hogy ennyi meg ennyidiplomát megmentett.

Papíron minden stimmel..
süti beállítások módosítása