Nyelvparádé

Nemzetközi advent

2015. december 18. - Hutyi

A karácsonyt megelőző négy hét a várakozás időszaka, amelyet a keresztény országokban nagy utcai és kültéri ünnepléssorozat kísér végig. Hazánkban is jellemző, hogy a nagyvárosok főterén karácsonyfát állítanak, kirakodóvásárt rendeznek, étellel-itallal várják a téli hidegben fagyoskodó látogatókat. Ugyanezt a szokást a környező országokban is megtaláljuk, és hogy, hogy nem, a nyelvtanulásra szolgáló lehetőséget is felfedezhetjük ezekben a programokban.

3944573_m.jpg

A messze földön híres Bécsi Adventi vásár(ok)

Kezdetben vala a Wiener Adventzauber, avagy Christkindlmarkt am Rathausplatz, azaz a Városháza téren megrendezett karácsonyi vásár, amely a mai napig a bécsi vásárok legnagyobbika. A Városháza épülete és a környező fák ilyenkor csupa díszbe és fényárba öltöznek, és a téren 140 árus kínálgatja szebbnél-szebb portékáját.

A közelben található Maria-Theresien Platzon terül el az egyik karácsonyi falu, itt inkább kézműves termékekkel találkozhatunk. Az osztrák fővárosban összesen 17 karácsonyi-adventi rendezvény (kirakodóvásár és ünnepi falu) nyitotta meg a kapuit, 900-at közelítő standszámmal, és abban is biztosak lehetünk, hogy ezeken a rendezvényeken nem csak a vásárlás a lényeg. Csodálatos koncertek, curling és beszélgetési/találkozási lehetőségek tarkítják a programokat, amelyeken a gyerekek sem fognak unatkozni. 

Észak-olaszországi adventi vásárok

A meranoi adventi vásár azért különleges, mert a rendezvénysorozat révén közelről megismerhetjük a dél-tiroli népszokásokat, hagyományokat és népviseletet. Természetesen itt is megtaláljuk a kézműves kiállítókat, de náluk jóval nagyobb jelentőséget kapnak a gasztronómiai élvezeteket kínáló standok. Bátran kóstolgathatunk a jellegzetes olasz ételekből és édességekből.

A majdnem ezerméteres tengerszint feletti magasságon fekvő Vipiteno városában is a hagyományoké és a karácsonyi hangulaté a főszerep. Az árusoknál főleg azokat a tárgyakat találjuk meg, amelyek a karácsonyfa díszítéséhez szükségesek: fából faragott díszek, mézeskalács és a karácsonyi asztalra valók: kandírozott gyümölcsök, sült mandula és rétes. A rendezvényen nagy szerepet kap a zene, csodálatos koncertekkel és operákkal várják az odalátogatókat. 

És mit nyerhetünk mindebből?

Nyelvtanulóként próbáljunk bátran beszélgetni az árusokkal, érdeklődjünk az áruk összetételről, elkészítési vagy felhasználási módjairól, álljunk be a kézműves-foglalkozásokra, füleljünk az énekekre vagy ismerkedjünk a hüttékben egy pohár forralt bor mellett!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvparade.blog.hu/api/trackback/id/tr38182696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása