Nyelvparádé

Hogyan lehet Brad Pitt a nyelvtanárunk? – Alternatív nyelvtanulás

2015. szeptember 07. - Hutyi

Talán hihetetlenül hangzik, de az angoltanulással eltöltött lassan 20 év alatt a legtöbbet nem a tanáraimtól, nem a tankönyvekből és nem is a megismert külföldiektől, hanem Brad Pitt-től, Angelina Jolie-tól és Jennifer Anistontól tanultam. De hát ez lehetetlen, igaz?

shutterstock_210373279.jpg

Alternatív nyelvtanulás

A nyelvtanulás egy pontján bizony mindannyian rájövünk, hogy amit a tanár ad, az tökéletes alap, de azt csiszolni, tökéletesíteni is kell. Az alternatív nyelvtanulásnak különböző fajtái vannak. Akadnak, akik külföldre utaznak gyakorolni, mások idegen nyelvű könyveket olvasnak, a legtöbben azonban a filmekre bízzák ezt a feladatot.

Hollywood magyarul

Bár a magyar szinkron híresen jó minőségű, a szinkronizálás gyakorlata a tőlünk nyugatabbra fekvő országokban kezd elavultnak számítani. Egyrészt egy híres hollywoodi színész a hangjával együtt az, aki, másrészt a nyelv gyakorlásának szempontjából is remek lehetőség egy-egy eredeti nyelvű film.

Sajnos nálunk kevés mozi kínálatában találunk eredeti nyelven filmeket, akkor is többnyire magyar felirattal, így a nyelvtanulók kénytelenek saját maguk beszerezni kedvenceiket eredetiben.

Olvassam? De hogyan?

Kezdetben mindenkinek szüksége van feliratra az eredeti szöveg mellé, nem mindegy azonban, hogy ez milyen nyelvű. A magyar felirat csak arra sarkallja a nézőt, hogy mindent lefordítson magának, holott egy nyelv elsajátítása során el kell jönnie annak a pontnak, amikor már az adott nyelven gondolkodunk, a magyar kihagyásával.

Én kezdettől fogva angol felirattal néztem az angol filmeket, majd a feliratot is elhagytam, hiszen a szövegkörnyezetből és a szituációból tökéletesen kikövetkeztethetőek az ismeretlen szavak is.

Hollywoodon túl

A filmekből való tanulás természetesen nem csak az angol esetében alkalmazható, bár ekkor a legkönnyebb. Tény azonban, hogy remek francia filmek, spanyol sorozatok és dán alkotások várják azokat, akik második, esetleg harmadik nyelvüket szeretnék ilyen módon megtanulni.

Mit tanultam Brad Pitt-től?

És hogy mit tanulhatunk a filmekből? Én Rusty Ryantől csípős megjegyzéseket és laza eleganciát, John Smithtől egy kis kémnyelvet, Mickey O’Neiltől utánozhatatlan dialektust, Tyler Durdentől pedig iróniát és szarkazmust tanultam. És Brad Pitt csak az egyik tanárom volt.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvparade.blog.hu/api/trackback/id/tr197766510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása