Nyelvparádé

Olvasni öröm!

2016. április 21. - Hutyi

Bizony, napjainkban annyi a könnyen elérhető és még könnyebben emészthető audiovizuális információ, hogy az ember gyakran el is felejtkezik arról, hogy kezében egy könyvvel bekucorodni a fotelba milyen öröm. Emlékeztessen most erre mindenkit az április 23-án esedékes szerzői jogok napja, amely talán nem véletlenül esik a nagy drámaíró, Shakespeare halálának napjára.

32308989_m.jpg

Az olvasás öröméről a nyelvtanulóknak még kevésbé érdemes megfeledkezniük, és nem csak azért, mert a jegyzeteinket vagy a nyelvtankönyvet is olvasgatni kell ahhoz, hogy a megtanulandók a fejünkbe másszanak. Az egyik legjobb tanulási módszer a különféle irodalmi művek eredeti nyelven való olvasása, hiszen ekkor a betűfalás öröme együtt jár a nyelvhasználat élvezetével, továbbá az azzal járó büszkeséggel, hogy megértjük, amit olvastunk. 

Persze elsősorban nem azokra a művekre gondolunk, amelyek nyelvezete már a régi korok homályába vész (bár azokkal is megpróbálkozhatunk zanzásított és modernizált nyelvhasználatú formában), hanem azokra, amelyeket kortárs vagy közelmúltbeli szerzők készítettek. Korábban már írtunk az eredeti nyelvű filmekről, nos ebben az esetben talán valamivel könnyebb dolgunk is van, hiszen nem kell a kimondott szavak hangzásának megértésével bajlódnunk: minden elénk van írva, fehéren-feketén.

Most, hogy már ezer ágra süt a nap, langyos tavaszi szellők fújdogálnak, vonuljunk ki egy parkba vagy a rétre, és vessük bele magunkat a műélvezetbe! Aki megteheti, olvasson tableten vagy e-olvasón, hiszen ott nyitva áll számára az internet kifogyhatatlan gazdagságú információforrása, ha szükség lenne utána nézni egy-egy szónak, vagy ne adj' isten történelmi tényeknek, háttéreseményeknek. 

Zárásul – visszatérve a nyitó apropóra, azaz a szerzői jogok napjára – mindenkinek javasoljuk, hogy maradjon a legális úton. Ne használjunk kalózpéldányokat, ismeretlen eredetű e-könyveket, illegális pdf-eket, becsüljük meg a művek létrehozásába befektetett energiát! Tény, hogy itthon az idegen nyelvű könyvek ára borsos, de az e-könyvek már jelentősen kedvezőbb áron kaphatóak. Ha még így is elérhetetlennek bizonyulnak, akkor iratkozzunk be a jó öreg könyvtárba, és kölcsönözzünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvparade.blog.hu/api/trackback/id/tr728651628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása