Nyelvparádé

Utazz és művelődj moziszékben ülve!

2016. április 08. - Hutyi

Különleges kezdeményezés járja be a világot, amelynek segítségével nem hiányt pótolhatunk, hanem egy adott élmény megélése helyett/mellett új benyomásokkal gazdagodhatunk.

41297630_l.jpg

Nem áruljuk tovább a zsákbamacskát: olyan művészeti filmekről van szó, amelyek a napjainkra jellemző rendkívül magas képminőséggel, művészettörténészi gondossággal mutatják be egy-egy nemzetközi hírű gyűjtemény anyagát vagy éppen múlhatatlan érdemekkel rendelkező festők életművét.

Mindkét kezdeményezésben az a csodálatos, hogy olyan információkhoz is hozzájuthatunk, amelyekhez akkor sem tudnánk, ha személyesen látogatnánk meg a tárlatokat. A Vatikáni Múzeum, az Ermitázs, az Uffizi képtár csodálatos gyűjteményén úgy barangolhatunk végig, hogy a nagyközönség számára nem látogatható részekbe is kaphatunk betekintést, miközben érdekfeszítő és rendkívül bőséges tájékoztatást kapunk a látottakról.

A filmek a különféle kiállítási tárgyakat, freskókat olyan közelségbe hozzák, ami meghatározó és egyedi élményt jelent a nézők számára. Érdekesség, hogy az Ultra HD és 3D képminőséget az alkotók egy újfajta térábrázolási technológiával ötvözték, amely az éppen elemzett részletet kiemeli az alkotásokból, könnyebbé téve így a szemlélődést és a magyarázást egyaránt, térhatást adva az amúgy kétdimenziós alkotásoknak.

Az egyes múzeumokat bemutató részek ikonikus festők életművét elemző részekkel egészülnek ki. Ezeknek a részeknek az a különlegessége, hogy a művészek életművét a legkülönbözőbb múzeumokból válogatják össze, így bepillantást nyerhetünk pl. Rembrandttal kapcsolatban a londoni National Gallery és az amszterdami Rijksmuseum munkájába is. A művészet templomai címmel most induló sorozat tartalma még ennél is átfogóbb: a reneszánsz bölcsőjében tárlatvezetést vállaló részt (Firenze és az Uffizi képtár címmel) közel húsz helyszínen, köztük utcákon, tereken, képtárakban és múzeumokban forgatták.

És miért kapott szerepet ez az információ egy nyelvtanulással kapcsolatos blogban? A téma nemzetköziségén, a külföldi művészek és művészeti intézmények érintettségén túl azért, mert a filmek egy része eredeti nyelven, magyar felirattal is megtekinthető. Budapesten az Uránia Filmszínház ad otthont a vetítéseknek, de néhány vidéki moziban is elcsíphetjük ennek a nagyszerű kezdeményezésnek egyes darabjait.

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvparade.blog.hu/api/trackback/id/tr1008578884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása