Nyelvparádé

Dalban mondom el...

2015. december 22. - Hutyi

A nyelvtanulás egyik legjobb módja, ha a kiválasztott ország zenei kincséből sikerül szemezgetnünk olyan előadókat, akiket szívesen hallgatunk. Ha újra és újra feltesszük az énekesek, együttesek lemezeit, füleljünk erősen oda, hátha értjük a szöveget. Így a meglévő nyelvtudásunk alkalmazását gyakorolhatjuk.

Azért nagyon izgalmas egy ilyen feladat, mert egy dalban természetes módon nem úgy ejtik ki a szavakat, mondatokat, ahogy a beszélt nyelvben szokás, sőt ha a művészi kifejezés vagy éppen a ritmus úgy kívánja, egészen különleges mondatszerkezeteket alkalmaznak (felcserélt szórend, töredékes mondatok, stb.). Ha ennek ellenére sikerül megértenünk, akkor igazán büszkék lehetünk magunkra.

8796643_m.jpg

Csak akkor forduljunk a dalszoveg.com-hoz, ha az első feladatot „kimaxoltuk”, hiszen leírva már sokkal könnyebb megérteni a dalok szövegét. Ugyanakkor ez a fajta gyakorlás is sok tanulságot rejt magában, hiszen itt szembesülhetünk számos nyelvtani kihívással, illetve az új szavakkal. 

Fordítsuk le a kiválasztott dalszöveget – még így sem lesz könnyű dolgunk, hiszen adott esetben a kifacsart vagy hiányos mondatszerkezeteket is meg kell tudnunk fejteni –, majd ismét hallgassuk meg a dalt, de most már úgy, hogy nincs előttünk az írott szöveg. Rendkívül izgalmas teszt lehet, hogy ennyi befektetett munka után mennyit ismerünk fel ismét „vakon” az elhangzó szövegből.

A következő lépés legyen, hogy tanuljuk meg a szöveget. Ennek legjobb módja, hogy először a szöveggel a kezünkben együtt éneklünk az előadóval, majd próbáljuk lehagyni a „mankót”. A dalszöveg megtanulása segítheti az új szavak memorizálását is, hiszen a szöveg alkotta helyzetekben, képekben könnyebben megjegyezhetjük őket.

A „dalban tanulás” megadja azt az érzelmi pluszt, ami az új információk megjegyzését nagyban elősegíti. Megfigyelések igazolják, hogy azokat a dolgokat, amelyeket különféle, érzelmileg „felspannolt” helyzetekben tanulunk, sokkal mélyebbre véssük be, így könnyebben megtanuljuk.

Ha a dalszövegek segítségével való tanulás kevésnek bizonyulna, érdemes kipróbálni az ANKI elnevezésű programot. Ez egy szótanulást elősegítő szoftver, amelyről jövő héten részletesebben írunk majd.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvparade.blog.hu/api/trackback/id/tr848182750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása