Nyelvparádé

Még hogy az álmok nem válhatnak valóra

2016. május 29. - Hutyi

Hihetetlen, de a napokban (egész pontosan május 26-án) volt a 36 éves évfordulója annak az elképesztő eseménynek, hogy magyar űrhajós először világköri utazásra indult. Farkas Bertalan akkor 1 hetet töltött az űrben a Szojuz 36 fedélzetén, kalandjairól a mai napig nem győz mesélni a kíváncsi gyermekeknek és felnőtteknek. Ha megkérdezünk egy kicsi gyermeket, hogy mi lesz majd, ha nagy lesz, a jediséget egészen biztosan követi majd az űrhajós szakma iránti vágy – természetesen a realitás felé elmozdulás jeleként. 

21558361_m.jpg

Elviekben bárki számára nyitott a lehetőség, hogy űrhajós legyen (ha felnő), bár természetesen nem ringathatjuk magunkat abban a hitben, hogy minden nemzet fiainak és lányainak egyforma esélye van rá. Mindenesetre annak, aki komolyan el szeretne indulni ezen az úton, nélkülözhetetlen a kiváló nyelvtudás (rögtön minimum két nyelv – angol és orosz –, de inkább több: német és francia sem árt). Akiket felvesznek egy-egy programba, azok számára különféle alap- és alkalmazott tudományok mellett egyenrangú tantárgyat képeznek a nyelvek is.

Napjainkban egyre több lehetőség nyílik különleges szakmákat tanulni, hiszen bármikor felvételizhetünk vagy ösztöndíjat nyerhetünk neves nemzetközi felsőoktatási intézményekbe vagy akár más szintű képzésekre is. De ha nem is szeretnénk külföldre menni tanulni, a nyelvtudás mindenféleképpen nélkülözhetetlen (na nem csak azért, mert a diplomához nyelvvizsga kell), hiszen ahhoz, hogy a megtanult alapok mellett valóban képben lehessünk arról, hogy hol tart és merre lép tovább éppen az általunk választott szakma, leginkább idegen nyelvű szakmai fórumokon (online és papír alapú magazinokból, weboldalakon, szakmai közösségekben) tájékozódhatunk.

Aki figyelmen kívül hagyja a nemzetközi szakmai forrásokat, olyan mértékben marad le a kollégái mögött, amely behozhatatlan és nagyon sajnálatos is lenne. Aki kimarad, lemarad, és ez nem csak a különleges szakmában igaz. Egy tanárnak is képesnek kell lennie új módszertanok után kutatni külföldi oldalakon, és természetesen egy vállalati közép- vagy felső vezető sem lehet meg anélkül, hogy külföldi befektetőkkel vagy partnerekkel tárgyalni tudna. 

A globalizáció és a technikai fejlődés következtében a világunk oly mértékben összezsugorodott, hogy semmi különös nincs már abban, hogy egy magát igazán komolyan vevő szakember nemzetközi szakmai konferenciákra röpköd, de az is mindennapos, hogy hazánkban kerül megrendezésre egy-egy ilyen esemény, természetesen idegen nyelveken.

Ha nem szeretnél a fejed fölött tudni egy szakmai, karrierbeli, anyagi és még sok más területen érezhető plafont, kezdj el minél hamarabb, no és persze minél nagyobb lelkesedéssel idegen nyelveket tanulni! Hidd el, ha jó módszert és jó tanárt választasz, ez nem áldozat lesz, amit az álmaidért kell meghoznod, hanem egy izgalmas és kihívásokkal teli út, amely megnyitja számodra a világot!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvparade.blog.hu/api/trackback/id/tr618755218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása