Helló, Halloween!

2016. október 27. - Hutyi

Bár sok az ellenzője, egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is a Halloween ünnepe. Annak ellenére, hogy napjainkban sokan a nyugati kultúra és a magyar hagyományok közötti ellentmondásként tekintenek a Mindenszentek és a Halloween közötti választási kényszerre, valójában az utóbbinak csak az ünneplési szokásai térnek el a mi hagyományainktól.

44047447_l.jpg

Tovább

5 ok, amiért nyelvtanárként érdemes ott lenned a Nyelvparádén

Gyakran szólunk itt a blogon nyelvtanulókhoz, de tény, hogy mind a blog, mind a Nyelvparádé rendezvénye nemcsak a nyelvtanulás rögös útján járóknak, hanem az őket segítőknek-vezetőknek, azaz a nyelvtanároknak is szól.

Az új módszerek, innovatív segédanyagok, otthoni tanulási technikák, beszélgetési lehetőségek bemutatása természetesen nem azt szolgálja, hogy a lelkes diákoknak minél kevesebbet kelljen szakmai segítséget igénybe venniük, hanem azt, hogy tanári segítséggel és iránymutatással minél hatékonyabban haladjanak előre, míg a tanerők is sikereket könyvelhetnek el.

36192953_m.jpg

Tovább

Kezdődjön a tanév örömmel!

Gyermekkoromban az augusztus már mindig annak a szomorkodásnak a jegyében telt, hogy „úgyis mindjárt itt a vége a nyárnak, kezdődik a suli”. Sajnos erre az érzésre, félelemre szinte az egész hónap ráment, pedig se rossz, se problémás tanuló nem voltam. Persze, amikor végül eljött a szeptember, már elpocsékolt időnek éreztem, hogy nem használtam ki a selymesen melengető augusztusi napokat, utólag fölöslegesnek ítélve a fölötte lebegtetett árnyat: újra tanulni kell.

21875800_m.jpg

Tovább

7 ok, amiért mindenképpen ott a helyed a hamarosan kezdődő Nyelvparádén

Már nem egészen egy hónap van hátra a 17. Nyelvparádé kezdetéig, és biztosíthatunk róla, hogy a szervezők mindent megtettek azért, hogy csupa olyan programot sűrítsenek a három nap programjába, amely minden nyelvtanulónak hasznára válhat. Bár lehet, hogy ez így homályos és nehezen megfogható dolog (persze nem lesz az, ha megnézed a programot), azért összegyűjtöttünk 7 nagyon is kézzelfogható érvet, amely téged is egészen biztosan odacsábít ebbe a Bábeli forgatagba!

41863465_m.jpg

Tovább

A legantiszociálisabb közösségi rendezvény: Silent Reading Party

Egyszerre polgárpukkasztás, fricska a XXI. század által kijelölt fejlődési irányoknak, az elektronikus kütyük antiszocializáló hatásának, alternatív iránymutatás a minden-infó-az-enyém-mégsem-tudok-semmit nemzedéknek.

woman-945427_1280.jpg

Tovább

Fesztiválszezon: ide jön a világ!

A nyár a szabadtéri rendezvények ideje, és büszkén mondhatjuk, hogy Magyarországon egyre több olyan rendezvény van, ami ezreket vonz a határokon túlról is. Fesztivál ér fesztivált országszerte érdekesebbnél érdekesebb témákban. Balaton Sound, Volt, Művészetek Völgye, Everness, Sziget - és még folytathatnánk a sort a kisebbekkel, újabbakkal.

Te is szereted a fesztiválokat? Élvezed azt, hogy sok emberrel találkozhatsz oldott körülmények között, együtt bulizhattok a természet lágy ölén, vagy éppen előadásokat hallgathatsz, és számtalan hozzád hasonló érdeklődésű résztvevővel beszélgethetsz a hallottakról? És hogy állsz a külföldiekkel? Nyitott vagy a máshonnan érkezettekkel való ismerkedésre? Tudsz velük beszélgetni? Rendelkezésedre áll az ehhez szükséges nyelvtudás?

36082694_m.jpg

Tovább

A sport nemzetközi... de azért kell a nyelvtudás!

Felbolydult Magyarország, hiszen az elmúlt hetekben olyan focisikereket élhettünk meg, amelyeket utoljára közel fél évszázaddal ezelőtt. Panaszra azért eddig sem volt okunk, hiszen akár Hosszú Katinka eredményeit nézzük, akár az evezősök, vízilabdások, további úszók és kézisek nemzetközi sikereivel szembesülünk a sajtóban, elönthet a büszkeség.

 

Tovább

Boszorkányok éjszakája

A június 24-én esedékes Szent Iván-éj a nyári időszak egyik legnagyobb ünnepe. A legrövidebb éjszaka képviseli a fény győzelmét a sötétség felett, ezen az éjszakán senki sem alszik. Örömtüzek gyúlnak, egyes helyeken tüzes kerekek gurulnak le a domboldalakon, fénybe borítva azt a pár órát, amely még megmaradt az éjszaka számára. 

18227955_m.jpg

Tovább

A szabadság mámora

Tavaly volt 130 éve, hogy július 17-én Franciaország ajándékaként a New York-i szabadság-szobor az Egyesült Államokba érkezett. A hölgy – akit megdöbbentő méretei és népszerűsége is a különlegességek közé sorol – teljes neve: A szabadság vezeti a népet, az ajándékozás alkalma pedig a Függetlenségi Nyilatkozat elfogadásának (1776) századik évfordulója lett volna. Sajnos a XIX. század zavaros politikai viszonyai között az évfordulót lekésték, és a szobor koncepciója is többször változott, de nem véletlen, hogy a témája az lett, ami.

29227057_m.jpg

Tovább