Nyelvparádé

Helló, Halloween!

2016. október 27. - Hutyi

Bár sok az ellenzője, egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is a Halloween ünnepe. Annak ellenére, hogy napjainkban sokan a nyugati kultúra és a magyar hagyományok közötti ellentmondásként tekintenek a Mindenszentek és a Halloween közötti választási kényszerre, valójában az utóbbinak csak az ünneplési szokásai térnek el a mi hagyományainktól.

44047447_l.jpg

A keresztény Mindenszentek és a kelta eredetű All Hallows ünnep a vallásos világképben részt kapó szentek ünnepe. Valójában az előbbi az utóbbinak a kereszténység elterjedése utáni formája (mint tudjuk, az egyház, hogy saját pozícióit megerősítse, gyakran saját ünnepeit szándékosan a kereszténység elterjedése előtt kialakult ünnepek napjaira tette). Az ezt követő nap hazánkban a halottak napja, az ezt megelőző nap pedig a Haloween, azaz All Hallows' Eve. Az ünnep neve magyarul ennyit tesz: Halottak napjának előestéje, a hagyomány szerint a kelta napisten ekkor összehívta a halottak szellemeit.

A Halloween hagyománya szorosan kötődik a régmúlt homályába vesző kelta ünnephez, így a különféle szokások híven tükrözik a halottak szellemeihez való viszonyulást. Innen indul ki a riogatás, a minél ijesztőbb jelmezek, ételek, dekorációk népszerűsége.

Ennek „köszönheti” ez az ünnep, hogy az angolszász vidékekről lassacskán beszivárog hazánkba is. A furcsa, ijesztő részletek, a töklámpás, a maszkabál szokása, a gusztustalan ételek, amelyeket ezen az ünnepen szokás elkészíteni, illetve a jellemzően osztogatott sok-sok édesség első körben a gyermekeinket fogja meg, és nincs szívünk eltiltani őket ettől a játéktól.

Először töklámpásokat faragtunk, majd az óvodákba jelmezeket kezdtünk készíteni, a következő évtől pókos muffinokat vittünk a kollégáknak, majd azon kaptuk magunkat, hogy egymás arcát festjük a házibuliban. Semmi baj sincs ezzel, hiszen érdemes nyitottnak lenni más népek hagyományaira is.

Aki nyelvet tanul, annak a nyelvet használó nép(ek) hagyományaiban is érdemes elmerülnie, hiszen ez rengeteget elárul a nép gondolkodásáról és lelkületéről is. Bátran böngésszünk angol nyelvű halloweenes recepteket, keressünk angol nyelven jelmezleírásokat, vagy böngésszük az amerikai bulvárlapokat, informálódva arról, hogy kedvenc sztárjaink hogyan töltötték ezt a morbid ünnepet.

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvparade.blog.hu/api/trackback/id/tr8411843303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása