Nyelvparádé

A sport nemzetközi... de azért kell a nyelvtudás!

2016. június 29. - Hutyi

Felbolydult Magyarország, hiszen az elmúlt hetekben olyan focisikereket élhettünk meg, amelyeket utoljára közel fél évszázaddal ezelőtt. Panaszra azért eddig sem volt okunk, hiszen akár Hosszú Katinka eredményeit nézzük, akár az evezősök, vízilabdások, további úszók és kézisek nemzetközi sikereivel szembesülünk a sajtóban, elönthet a büszkeség.

 

Hosszú Katinka élénk közösségi médiás szereplése révén betekinthetünk az élsportolók mindennapjaiba, és könnyen támadhat az az érzésünk, hogy a mindennapjaikat az edzés és az utazás, a speciális étrend összeállítása és betartása, valamint a versenyzés tölti ki. Igen ám, de mi a helyzet a nyelvtudással? Katinka férje amerikai, kézenfekvő a feltételezés, hogy ő folyékonyan beszél angolul, de a külföldön sokat szereplő további sportklasszisaink is egészen biztosan beszélnek egy-két idegen nyelvet.

A nemzetközi sportvilágban gyakori, hogy a tehetséges sportolókat, edzőket a klubok adják-veszik. Hol ebben az országban élnek, hol abban, így számukra nélkülözhetetlen a nyelvtudás. A nemzetközi edzőtáborokban, az idegen nyelvű edzőkkel és egyéb kisegítőkkel nagyon nehezen menne a kommunikáció, ha a sportolók maguk nem lennének nyitottak az új nyelvek elsajátítására. 

48530525_m.jpg

Bizony, lehetett már olyan szomorú végű sztorit is olvasni, amely szerint a nagy ígéretű sportoló karrierjének felívelését az akadályozta meg, hogy nem fektetett elég nagy hangsúlyt saját maga nyelvi képzésére. Szerencsére ennek az ellenkezője is igaz: amikor a nagy nevű spanyol származású edzőt, Pep Guardiolát a Bayern München leszerződtette, számára kézenfekvő volt, hogy a belépéséig hátra levő néhány hetet intenzív nyelvtanulással töltötte el, majd lenyűgözte a sajtót és a szurkolókat is azzal, hogy az első sajtótájékoztatóját már német nyelven tartotta.

A leírtak talán elég érvet állítottak amellé, hogy ha intenzíven sportolsz, akkor is érdemes időt szakítanod a nyelvtanulásra. A külföldi edzőtáborok, a külföldi csapatokkal együtt folytatott felkészülés, a külföldi szakmai anyagok olvasása és nézése kiapadhatatlan fejlődési forrást nyit meg számodra. Nemcsak a szakmai érvényesülés, de a külföldi tartózkodások során a helyiekkel teremtett kapcsolat is nagyon sokat tehet hozzá az életedhez, tapasztalataidhoz, fejlődésedhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvparade.blog.hu/api/trackback/id/tr628853916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása