Nyelvparádé

Boszorkányok éjszakája

2016. június 24. - Hutyi

A június 24-én esedékes Szent Iván-éj a nyári időszak egyik legnagyobb ünnepe. A legrövidebb éjszaka képviseli a fény győzelmét a sötétség felett, ezen az éjszakán senki sem alszik. Örömtüzek gyúlnak, egyes helyeken tüzes kerekek gurulnak le a domboldalakon, fénybe borítva azt a pár órát, amely még megmaradt az éjszaka számára. 

18227955_m.jpg

Az egyház borzongva gondol erre az ünnepre, hiszen a pogány néphit szerint ez a megtisztulás mellett a szerelem ünnepe is. Ilyenkor a mulatozók a becses érzés szabadosabb oldalának is teret adnak. Azért hívják a boszorkányok éjszakájának, mert a néphit szerint ilyenkor a kívánságok teljesülnek, szinte bármi megtörténhet. A legtöbben szerelmi varázslást végeznek ezekben a mágikus órákban, hiszen mindannyian arra vágyunk a legjobban, hogy megtaláljuk a párunkat és boldogan éljünk vele.

Kevesen tudják, de Szent Iván azonos a Bibliából ismert Keresztelő Szent Jánossal, aki a fény képviselője, az élet győzelmének záloga a halál felett. Párja ez az ünnep a téli napfordulónak, ahol Krisztus személyesíti meg a túlnyomó sötétségben is pislákoló fényt, amely elindul a végső győzelem útján.

És mi köze ennek az egésznek a nyelvtanuláshoz? Talán csak annyi, hogy érdemes megjegyezni: bár a hajnal előtti utolsó óra a legsötétebb, mindig bízhatunk benne, hogy a fény győzedelmeskedik. Nem szabad elveszíteni a reményt akkor sem, ha valami nem sikerül, kudarc ér bennünket. Ha nem sikerül a nyelvvizsga, félreértjük egymást egy fontos külföldi személlyel, akkor sem érdemes elkeseredni, dühöt vagy utálatot érezni a nyelvtanulás iránt, hiszen csak az nem hibázik, aki nem csinál semmit. Ha az egyik módszer sikertelennek bizonyul, keressünk egy másikat, ha az egyik tanárral nem jutunk dűlőre, ne legyünk restek addig kutatni, amíg olyat nem találunk, akivel hatékonyan tudunk együtt dolgozni.

Ha kitűztünk egy célt, amely nemcsak fontos vagy értékes, de a szívünk mélyéből vágyunk is rá, érdemes küzdeni. Az ezoterikus filozófia azt mondja, hogy ha sikerül ráhangolódnunk a lelkünk hangjaira, az egész világ támogatni kezd. Ezt a mágiát súgja a fülünkbe a Boszorkányok éjszakája is, amelyen bármi és az ellentéte is megtörténhet. 

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvparade.blog.hu/api/trackback/id/tr228837084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása