Nyelvparádé

Hogyan kezeld saját elégedetlenségedet?

2016. február 19. - Hutyi

Az előző posztunkban arra buzdítottunk, hogy az év első heteire visszatekintve vonj mérleget arra vonatkozóan, hogy mennyire sikerült teljesítened az újévi fogadalmadat a nyelvtanulás területén. Igyekeztünk ezen a területen mindenkit buzdítani, hiszen ugyan egy hónap sok idő, de még tizenegyszer ennyi van hátra az évből: ha nem vagy elégedett a saját számadásoddal, akkor sem kell elkeseredni. Nézzük, hogyan tudnál visszakanyarodni a fogadalmadban foglaltakhoz, ha úgy érzed, hogy nagyon másfele vitt az életed, mint amerre szeretted volna!

6992314_m.jpg

Ha sehogy sem tudsz időt szánni a tanulásra

Rengeteg a munkád? Problémás ez az időszak a családi életedben? Kihúzza az energiáidat a téli hideg és a sötétség? Semmi baj, a legfontosabb, hogy ne szidd magad, és ne kezdd el újra pörgetni a fejedben az önsorsrontó, negatív gondolatokat. Ami eddig elmaradt, azt nem biztos, hogy tudod pótolni, de a lényeg az, hogy valahogy kezdj bele! Légy kreatív, próbáld kicselezni magadat! Ha sokat utazol, és nem te vezetsz, akkor vegyél egy akkora nyelvkönyvet, ami belefér a táskádba, vagy használd a mobiltelefonodat, és töltsd ki a zötyögés óráit! 

Tegyél néhány idegen nyelvű újságot vagy valamilyen rövid egységekből álló olvasmányt a legkisebb helyiségbe, és használd olvasgatásra az ott töltött perceket! Meglátod, ha elkezd érdekelni az, ami jó időben, jó helyen kéznél volt, hamar bekerül az olvasni való a szobádba...

Ha riaszt a nyelvtan és a magolni való

Ha ilyesmi motoszkál még a fejedben, akkor nem olvastad pl. ezt a posztunkat a kreatív nyelvtanulási technikákról. Mindenesetre, ha ráébredtél arra, hogy valamitől félsz, akkor, mielőtt a nyelvtanulást erőltetnéd, inkább igyekezz megcáfolni saját félelmedet! Keress fórumokat, amelyeken nyelvtanulók osztják meg egymással a gondolataikat! Rendkívül megnyugtató lesz látnod, hogy ezeken a helyeken minden kérdésedre választ kaphatsz, és hogy tulajdonképpen nincs benne semmi ördöngösség.

Ha szeretsz valaki mással tanulni, akkor keress tanulótársat – ha nem személyesen, akkor online! Soha ne hagyd békén a tanárodat, amíg valamit nem értesz: minél több sötét folt gyülekezik a fejedben, annál több sötét felhő gyűlik a fejed felett, és annál jobban elmegy a kedved a tanulástól. Ha tanfolyamra jársz, és sokat mulasztottál, beszéld meg a tanároddal, hogy hogyan tudnál pótolni, vagy ha ez nem megy, akkor milyen feltételekkel csatlakozhatsz a következő csoporthoz! 

Igyekezz mindenképp pozitív érzeteket kötni a nyelvtanuláshoz, mert ez megsokszorozza a motivációdat és a kitartásodat is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvparade.blog.hu/api/trackback/id/tr678373282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Indexes seggfejek 2016.02.20. 14:56:16

Érdekelne, hogy az ilyen "okos" tanácsokat adó vajon hány nyelvet beszél, és milyen szinten.
Mert semmitmondó hülye tanácsokat én is tudok osztani.
Csak mi értelme?

paráznabillegető 2016.02.20. 15:52:15

???
ha meg akarsz tanulni egy nyelvet, és rohadtul nem haladsz vele, akkor nem is akarod te azt megtanulni, hanem csak szeretnéd, jó lenne - inkább nézzél más hobbi után, mert csak pazarlod az időt.
aki igazán akarja, azt hajtja a belső vágy, és rövid idő alatt - fél év, egy év max - el is éri a célját.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.20. 16:01:37

Ha meg akarod tanulni,l meglesz.

Ha nem, semmilyen tanács nem segít.

MAC-Ka 2016.02.20. 16:01:47

Hááát...ettől már sokkal konkrétabb dolgokat is olvastam motivációről szóló anyagokban, de azok se ütötték meg a használhatóság szintjét. Már bocsi, de ezt kinek szántad? Tizenéveseknek?

2016.02.20. 16:27:36

szarjál angolul

2016.02.20. 16:55:13

Ez valami elképesztően ostoba bulvárposzt, tele ordas közhelyekkel, viszont nulla információval. Valószínűleg ez az egyetlen oka, hogy címlapos lett. Neked nem kéne blogolással foglalkozni.

Prinzessin Erbsen 2016.02.20. 17:51:15

Németországban élek, spanyolul tanulok de képtelen vagyok magyar-spanyol tanulásra, csak ugy tudom megtanulni a kifejezéseket, ha németre fordítom. Ebből aztán persze vannak tévedések, van olyan ami magyarul nem is létezik, de a magyar fordítás jobban visszaadná a lányeget.
Tanfolyamra is úgy jártam, nehéz volt, különösen ha éppen nem ismertem a német szót, de így egyszerre tanutam meg a kettőt.
Sokat segít, hogy gyakran megyek Spanyolországban - ez az egyetlen motiváció.

balfaszcsaszar 2016.02.20. 19:20:38

Mai tippem: ha sokat erölködsz, be fogsz szani

Indexes seggfejek 2016.02.20. 20:56:20

@Prinzessin Erbsen:
"gyakran megyek Spanyolországban" - hova mész gyakran Spanyolországban?

2016.02.21. 02:41:08

@Prinzessin Erbsen: egy tuti tipp, szedj fel egy spanyol pasast (már amennyiben női hölgy vagy, de ma már a férfi-férfi szerelem is teljesen elfogadott Spanyolországban). Költözzetek össze és fél éven belül fogsz tudni spanyolul. Ez eddig mindenkinél működött, akit ismerek. Nem csak spanyol nyelvnél. Szájból szájba nyelvtanulás. Ez a tuti módszer.

A posztban csupa közhelyes butaság szerepel. Gondolom ez a címlapos posztoknál alapkövetelmény. Vagy a kormány bukását kell vízionálni, vagy közhelyes butaságokat kell írni.
süti beállítások módosítása